Zelf lavendelolie maken


De afgelopen week heb ik lavendelolie gemaakt met verse lavendelbloemen en olijfolie van biologische teelt. De olijfolie is uit de eerste persing, extra vierge. Lavendelolie is verzorgend, ontspannend en werkt kalmerend. De olie kan gebruikt worden op het lichaam of in bad. Ook kan je het als ingredient gebruiken om creme te maken. De lavendel heb ik vers gekregen, hetgene wat ik er nog mee gedaan heb is de bloempjes van de steel gehaald.


Doe 40 gram lavendelbloemen in een pot en schenk 500 ml olie erover en meng het goed. Sluit de pot en zet het mengsel 3 dagen in de zon en roer het af en toe om.


Filter het mengsel. Je kan dit doen met een koffiefilter. Zelf vond ik dit niet handig, omdat de olie in
het filter trekt. Je verliest zo een hoop olie. Doe nieuwe bloemen bij de olie en zet het weer 3 dagen in de zon. Zet de glazen pot in een pan met water op een laag vuurtje en warm het een halfuur au-bain-marie op.Laat het mengsel afkoelen. Pers het stevig uit door een neteldoek. Het beste is de lavendelolie in een luchtdicht afsluitbaar flesje van gekleurd glas te bewaren. Het gekleurde glazen flesje ben ik nog niet aan toegekomen.

11 opmerkingen:

 1. Interessant om te lezen hoe je op deze manier lavendel kunt macereren. Zelf maak ik etherische olie van oa lavendel dmv stoomdestillatie.
  Henk Ploeger

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He wat leuk zeg, dit heb ik net met Goudsbloem gedaan. Voor zalf. Leuk om te lezen dat jij het met lavendel gedaan hebt!

  Gr. Roelof

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kun je dit ook nog doen met lavendel die al een paar weken in een vaas staan. Ze ruiken nog steeds erg lekker maar valt erg uit.
  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ineke,

  Bedankt voor het plaatsen van je vraag.Ik zou het altijd proberen. Denk namelijk dat door de olie de geur toch vrij komt. Ik kan me herinneren dat mijn lavendel toen ook al iets droger was.Alleen is er de aankomende week waarschijnlijk minder zon, denk er dan aan dat je de pot ook bij/op de verwarming kan zetten. Ik hoop dat ik je zo iets op weg heb geholpen.

  Liefs,

  Marly.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Marly,
   Ik ga het proberen, ik laat het uiteindelijke resultaat nog wel weten.
   Lieve groetjes Ineke

   Verwijderen
  2. Hoi Marly,
   Het is prima gelukt met de lavendel olie. Hij ruikt heerlijk. Er is wel veel olie verloren gegaan. Ik hield maar net 175 ml over. Volgend jaar dus eerder aan de slag.
   Lieve groetjes Ineke

   Verwijderen
  3. Hoi Ineke,

   Wat leuk van je te horen en fijn dat de olie gelukt is. Je leert er altijd weer iets van, welke werkwijze prettig is of je tevreden bent met het resultaat, etc.

   Liefs,

   Marly.

   Verwijderen
 5. Ik heb het geprobeerd met olijfolie maar het hele prutje stinkt enorm.... enig idee hoe dat kan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi hoi,

   Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het niet weet.....omdat het bij mij met deze methode tot nu toe altijd goed is gegaan.

   Je zou een andere olie kunnen proberen.....

   Liefs,

   Marly.

   Verwijderen
 6. als lavendel dood is, omdat je er niks meer aan ruikt moet je er in knijpen dan komt de geur weer terug

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...