kaarsen maken met mallenBenodigdheden;
-restjes oud kaarsvet
-wastabletten
-stearine
-kaarsenmal naar eigen voorkeur
-oude pan en glazen potten
-lont

Zet een pan op het vuur met water en laat het kaarsvet langzaam smelten. Ik heb oude restjes kaarsvet genomen, in 3 verschillende kleuren en daarbij wat nieuwe waskorrels toegevoegd met 10% (van het totaal gewicht)stearine.


Ondertussen kan je de mallen in orde maken door er een lont doorheen te trekken en aan de onderkant af te plakken of een rubber dop op te zetten. Aan de bovenkant van de mal (wat uiteindelijk de onderkant van de kaars wordt) knoop je de lont vast aan een stalen pennetje. Zorg ervoor dat de lont in het midden van de mal strak staat.


Vul de mal in zijn geheel met 1 kleur en laat uitharden of vul de mal in lagen. Zoals je hieronder ziet zijn de mallen eerst een stukje gegoten met oranje en rood. Goed laten harden voordat je de volgende laag giet. Wanneer je dat niet doet is de onderste laag te zacht om de volgende laag te dragen en lekken de kleuren door, wat trouwens wel leuk is en bewust gedaan kan worden.


De mal kan je tot aan de rand vullen. Warme paraffine is uitgezet, wat betekent dat het krimt wanneer het afkoelt. Je zal dan ook zien dat de kaars iets inzakt. Om erge inzakking tegen te gaan kan je tijdens het uitharden een aantal keer een gaatje prikken, dit helpt.Laat de kaarsen goed uitharden en haal ze niet te vroeg uit de mal. Bij het uit de mal halen voel je aan de mal dat er al iets beweging is, tik een paar keer zacht op de hand, uiteindelijk laat de kaars los. Onderstaand is het resultaat.


7 opmerkingen:

 1. Ziet er allemaal erg leuk uit lieverd !!
  Ga zo door, ben erg trots op je !

  Liefs, Remco.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marlies, geweldig leuk om even te zien wat en hoe jij die dingen maakt, prachtig! Ome Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Ome wim,

  Wat vindt ik dat leuk dat u even een kijkje hebt genomen en een reactie voor me heeft achter gelaten. Leuke verassing, bedankt.

  Liefs,

  Marlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow Marly, wat ontzettend leuk dit! Ik ga het zeker eens proberen :) Misschien wel leuk om met vriendinnen te doen. Ik geef volgende maand een klein feestje dus zal er eens overnadenken, maar zal het eerst zelf wel eens uitproberen haha. Wel lastig zo'n feestje organiseren ben vandaag opzoek gegaan naar een adresje waar ik goedkoop flyers drukken kan om als uitnodiging te geven. Dat is stap 1 en nu nog de invulling van het feestje :) Dus iig alvast bedankt voor de tip. Ik laat wel weten of het is gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi en ontzettend leuk, met die verschillende kleuren. Zeker leuk om met m'n vriendinnen te doen.
  Ik vroeg me af, waar je die mallen zou kunnen kopen om de kaarsen in te gieten en ook dat lont. Ik heb even gegoogled en ik heb ze gevonden. Misschien een tip voor de andere lezers. (www.hetnieuwelicht.nu) Ik heb er net een bestelling geplaats en ik vind ze niet duur.

  Groetjes Jolanda,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk! Ze zien eruit om op te eten!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...