Graag wil ik laten zien wat ik gemaakt heb op klei les het afgelopen jaar. Er heeft veel werk en tijd ingezeten, maar het eindresultaat mag er zijn. Na het kleien van de voorwerpen zijn de voorwerpen gebakken om ze daarna te glazuren en te kunnen raku stoken. Dit had ik nog nooit eerder gedaan, maar is erg leuk om een keer mee te maken.
Wat is raku stoken?
Deze stooktechniek komt oorspronkelijk uit japan van een traditionele theeceremonie. De techniek heeft inmiddels een aantal veranderingen ondergaan. De oven wordt opgestookt tot een temperatuur van ongeveer 1000 graden terwijl de werkstukken er al inzitten. Wanneer het glazuur gesmolten is wordt de oven geopend en haal je de werkstukken met een tang eruit. Na een beetje heen en weer zwieren met het werkstuk wordt het in een ton met zaagsel gezet. Het zaagsel vliegt in de brand en onttrekt zuurstof. De ton wordt afgesloten met het deksel. Na ongeveer 15-20 minuten wordt het werk uit de ton gehaald en in een waterbak afgekoeld om daarna roet en zaagsel eraf te poetsen. De barstjes ontstaan door temperatuurwisselingen en worden zwart door de onttrekking van zuurstof.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten