tutorial wandpaneel met behang en houten letters


Benodigdheden;

-houtpaneel 80 bij 30 cm
-behang
-behanglijm
-mdf
-decoupeerzaag
-schuurpapier
-grondverf
-acrylverf
-houtlijm

Stap 1) Zoek je behang uit en bepaal hoe je het op je houten paneel wilt zien. Worden het verticale banen, horizontale banen of maak je er een soort patchwork van? Lijm je behang in en laat even intrekken. Plaats ze hierna op de gewenste plek en strijk het behang glad, zodat eventuele luchtbellen eruit gedrukt worden.


Stap 2) Nu smeer je de overhangende flappen behang in met behanglijm en die vouw je om de rand heen naar de achterkant van het paneel. Snijd of knip het teveel aan behang op de hoeken zo uit, dat het uiteindelijk strak tegen elkaar aan ligt


Stap 3) Teken uit de losse hand of van een sjabloon de letters op een mdf plaat. Ik heb gekozen voor het woord 'love'. Zaag ze uit met een decoupeerzaag. Schuur de letters, zodat het oppervlakte en de randen glad aan voelen. Hierna heb ik de letters in de grondverf gezet op waterbasis. Waarom waterbasis? omdat ik ze afwerk met acrylverf en dat is ook op waterbasis.


Stap 4) Schuur de letters, na het grondverven, iets op. Om de letters ouder en viezer te laten lijken dan ze zijn heb ik verschillende lagen verf in verschillende kleuren opgebracht met een oude doek. Hieronder zie je krijt wit en oranje/bruin. Daarna met schuurpapier hier en daar wat af of geheel weg schuren en weer met doek en verf vegen en plekken aanbrengen in verschillende kleuren. Ga hiermee door tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.


Stap 5) Na het drogen van je verf leg je de letters op het paneel om te kijken waar je ze uiteindelijk wilt bevestigen. Smeer de achterkant van de letters in met houtlijm, laat dat ongeveer 2 minuten drogen en plak de letters op de juiste plaats. Leg iets op de letters om druk te geven, bijvoorbeeld een plankje met daarop zware deurstoppers. Eventuele lijm die onder de letters vandaan komt meteen met lichtvochtig doekje weghalen.
Stap 6) Bevestig aan de achterkant 2 haken voor het ophangen........... en voila!!


Wil je iets weten? mail naar mdvlug@versatel.nl

1 opmerking:

  1. Hoi Marlies,

    Super leuk wat je allemaal maakt en steeds weer te kijken of er weer wat nieuws bij staat.
    Liefs Gio

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...